Ptysie z bitą śmietaną

2

Znacie kogoś, kto nie lubi puszystych ciasteczek z bitą śmietaną w środku? Ja też nie ;) Wprawdzie trzeba się nad nimi trochę napracować, ale efekt rekompensuje te kilkadziesiąt minut przy kuchennym blacie :)

Ptysie z bitą śmietaną

  • szklanka wody
  • 4/5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 rozmącone jajka + 1 jajko do posmarowania
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka oleju lub masła

Masło i wodę zagotuj razem w rondelku – gdy tylko zaczną wrzeć, zestaw je od razu z ognia, dodaj mąkę, cukier i sól – i wszystko razem wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką. Postaw ponownie na małym ogniu i miksuj, dodając stopniowo jajka. Miksuj do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek rondelka.

Gotowe ciasto włóż do rękawa cukierniczego i za pomocą końcówki-gwiazdki wyciskaj ptysie na blachę wyłożoną pergaminem. Posmaruj je żółtkiem rozmąconym z wodą (lub rozmąconym jajkiem) i piecz ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Ostudzone ptysie przetnij ostrym nożem na pół.

Śmietanę ubij z cukrem pudrem, przełóż do rękawa cukierniczego i „faszeruj” masą gotowe ptysie. Czekoladę rozpuść na parze z dodatkiem oleju lub masła (powinno być w temp. pokojowej) i polej ciasteczka.

Ptysie z bitą śmietaną przechowuj w chłodnym miejscu.

Komentarze2 komentarze

    • Alicja

      A lubisz mascarpone? Krem czekoladowy? Mus o dowolnym smaku? Ptysie można przełożyć czym tylko chcesz ;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter