Quesadilla z pieczarkami

2

Quesadilla to meksykańska przekąska, której podstawą jest kukurydziana tortilla. Jeśli chcesz ją zrobić w wersji podstawowej musisz mieć tylko placek tortilli i ser (w zasadzie obojętnie jaki) – ja zaszalałam i wrzuciłam do środka także pieczarki.

Quesadilla z pieczarkami

Zanim zaczniesz przygotowywać składniki musisz zadać sobie jedno ważne pytanie: wolisz więcej sera czy pieczarek? ;) u mnie proporcje przemawiają na rzecz pieczarek, ale jeśli faworyzujesz ser to po prostu pozmieniaj ilości.

  • 4 duże placki tortilla
  • 20 dag pieczarek
  • 25 dag sera (u mnie cheddar)
  • 1 -2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • opcjonalnie: pół niewielkiej czerwonej cebuli

Zacznij od przygotowania pieczarek – obierz je, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanym maśle. Jeśli dodajesz cebulę (możesz, ale nie musisz – ja bardzo często cebulę odpuszczam), to pokrój ją w kostkę lub piórka i podduś razem z pieczarkami.

Dwie tortille odłóż, a pozostałe dwie posyp połową startego sera, następnie wyłóż pieczarki (z cebulą) i ponownie posyp serem. Tortille z farszem przykryj tymi bez farszu. Podgrzewaj każdą z nich na rozgrzanej oliwie, po ok. minucie z każdej strony (czyli 2 min. na jedną tortillę). Po zdjęciu z patelni pokrój w trójkąty.

Quesadilla z pieczarkami, jak zresztą chyba każda quesadilla, najlepiej smakuje z sour creamem (czyli śmietaną przygotowaną z kolendrą i sokiem z limonki, ewentualnie natką pietruszki), guacamole lub salsą.

Komentarze2 komentarze

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter