Quiche lorraine

0

Quiche lorraine, czyli placek lotaryński, to rodzaj wytrawnej tarty, którą po prostu uwielbiam. Gdy mam czas (i chęci), to robię kruchy spód z podanego niżej przepisu, gdy nie mam (tylko się nie oburzajcie;), zdarza mi się korzystać z gotowego ciasta, także francuskiego. Zawsze wychodzi i zawsze szybko znika ;)

Quiche lorraine

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego)
  • 1 łyżka bardzo zimnego mleka (lub wody)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • masło do posmarowania formy
  • fasola do obciążenia tarty podczas pieczenia

Weź miskę i zacznij od rozgniatania w palcach masła i jajka. Następnie dosyp mąkę wymieszaną wcześniej ze szczyptą soli. Wszystko razem rozcieraj tak, jak przy robieniu kruszonki. Na końcu dodaj łyżkę zimnego mleka, szybko zagnieć ciasto, uformuj je w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 20 min.

Następnie rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie i wyłóż ją do natłuszczonej formy (28 cm). Ponakłuwaj gęsto widelcem, uformuj boki i wstaw do lodówki na kolejne 20 min. Po tym czasie wyjmij ciasto, przykryj je folią aluminiową (błyszczącym do dołu) i wsyp fasolę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 15 min. Następnie wyjmij z piekarnika, zdejmij fasolę i folię i piecz kolejne 10 min. Wyciągnij, aby przestygło.

  • 250 g chudego, wędzonego boczku
  • 100 – 150 g startego żółtego sera
  • 4 jajka
  • 250 ml gęstej śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz

Boczek pokrój w paseczki lub kostkę i podsmaż. Jajka zmiksuj ze śmietaną, dopraw gałką muszkatołową i świeżym pieprzem, następnie dodaj boczek (bez wytopionego tłuszczu). Wszystko dokładnie wymieszaj i wylej na podpieczone wcześniej ciasto. Posyp startym żółtym serem.

Gotowy quiche lorraine piecz ok. 30 min., na złoty kolor. Podawaj na ciepło lub na zimno.

 

Napisz komentarz