Quiche lorraine

0

Quiche lorraine, czyli placek lotaryński, to rodzaj wytrawnej tarty, którą po prostu uwielbiam. Gdy mam czas (i chęci), to robię kruchy spód z podanego niżej przepisu, gdy nie mam (tylko się nie oburzajcie;), zdarza mi się korzystać z gotowego ciasta, także francuskiego. Zawsze wychodzi i zawsze szybko znika ;)

Quiche lorraine

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego)
  • 1 łyżka bardzo zimnego mleka (lub wody)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • masło do posmarowania formy
  • fasola do obciążenia tarty podczas pieczenia

Weź miskę i zacznij od rozgniatania w palcach masła i jajka. Następnie dosyp mąkę wymieszaną wcześniej ze szczyptą soli. Wszystko razem rozcieraj tak, jak przy robieniu kruszonki. Na końcu dodaj łyżkę zimnego mleka, szybko zagnieć ciasto, uformuj je w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 20 min.

Następnie rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie i wyłóż ją do natłuszczonej formy (28 cm). Ponakłuwaj gęsto widelcem, uformuj boki i wstaw do lodówki na kolejne 20 min. Po tym czasie wyjmij ciasto, przykryj je folią aluminiową (błyszczącym do dołu) i wsyp fasolę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 15 min. Następnie wyjmij z piekarnika, zdejmij fasolę i folię i piecz kolejne 10 min. Wyciągnij, aby przestygło.

  • 250 g chudego, wędzonego boczku
  • 100 – 150 g startego żółtego sera
  • 4 jajka
  • 250 ml gęstej śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz

Boczek pokrój w paseczki lub kostkę i podsmaż. Jajka zmiksuj ze śmietaną, dopraw gałką muszkatołową i świeżym pieprzem, następnie dodaj boczek (bez wytopionego tłuszczu). Wszystko dokładnie wymieszaj i wylej na podpieczone wcześniej ciasto. Posyp startym żółtym serem.

Gotowy quiche lorraine piecz ok. 30 min., na złoty kolor. Podawaj na ciepło lub na zimno.

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter