Ragout wołowe

0

Ragout to potrawa, która oryginalnie pochodzi z Francji, jednak jak to z kuchniami świata bywa – doczekała się wielu wariacji w niemal każdym znanym mi kraju. Ragout wołowe, zwłaszcza w wersji pikantnej, można na przykład bez problemu spotkać w Austrii… – w każdym razie – zapraszam do kolejnej odsłony smaków świata! ;)

Ragout wołowe

  • 500 g mięsa wołowego
  • 400 g ziemniaków
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 papryka chilli
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 6 łyżek oliwy
  • 0,5 l bulionu lub wody
  • łyżka posiekanego szczypiorku

Zaczynamy! Mięso oczyść, pokrój na niewielkie kawałki, obsmaż je partiami na rozgrzanej oliwie – i na chwilę odłóż na bok. Na tej samej patelni usmaż obraną i pokrojoną w drobną kostkę lub piórka cebulę.

Bulion zagotuj, wrzuć do niego mięso oraz posiekaną papryczkę chilli, dodaj ziele angielskie i liście laurowe i duś pod przykryciem, na niewielkim ogniu, około 15 minut. Gdy mięso będzie miękkie dorzuć do niego cebulę, obrane, pokrojone na niewielkie kawałki ziemniaki oraz pokrojoną w talarki marchewkę. Wszystko razem duś kolejne 20 minut – możesz w razie potrzeby dolewać wodę.

Gdy ragout wołowe będzie już uduszone, dodaj do niego koncentrat (rozprowadź go dokładnie w bulionie) oraz dopraw pozostałymi przyprawami. Podawaj gorące, posypane posiekanym szczypiorkiem.

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter