Ratatouille w wersji najprostszej

1

Ratatouille, funkcjonujący w naszym języku jako ratatuj albo ratatuja, oznacza mniej więcej: coś brzydkiego i niewyszukanego (co zresztą potwierdza wygląd tej potrawy;). Ratatouille wywodzi się z kuchni francuskiej i jest po prostu warzywną sałatką na ciepło, przypominającą strukturą znane wam pewnie leczo.

Jakie ma zalety? Otóż jest to danie proste, lekkie, kolorowe i może być podawane jako samodzielna propozycja na przykład na kolację (wtedy polecam podawanie z bagietką). Poza tym jest wegetariańskie (a często o to pytacie!), choć oczywiście spragniona mięsa dusza może dorzucić trochę ulubionych kawałeczków.

Ratatouille w wersji najprostszej

Ratatouille można robić na wiele sposobów i tak jak przy każdej sałatce: nie trzeba się trzymać sztywnej listy składników. Poniżej proporcje dla dwóch osób :)

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 papryka (możesz dać po pół żółtej i czerwonej)
  • 3 pomidory
  • pół cebuli
  • 2 niewielkie ząbki czosnku
  • tymianek i zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Zacznij od przygotowania warzyw: umyj je, osusz i pokrój w solidną kostkę (nie powinna być zbyt drobna, bo to wszystko po prostu się rozpadnie). Pomidory możesz dodatkowo sparzyć i obrać ze skórki.

Następnie weź rondelek, wlej do niego trochę oliwy, rozgrzej ją i zacznij smażyć warzywa w następującej kolejności: papryka, pokrojony w plasterki czosnek, cebula, cukinia, pomidory i bakłażan – chodzi o to, by wrzucać je od najtwardszego. Warzywa dodawaj do rondelka zachowując kilkuminutowe przerwy.

Na koniec dodaj tymianek i zioła prowansalskie – tyle, ile lubisz, jednak najlepiej co najmniej pół łyżeczki – oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj wszystko ostrożnie i duś pod przykryciem ok. 17 – 20 min., aż warzywa zmiękną. I gotowe! :)

 

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter