Risotto z borowikami

0

Choć porządne risotto wygląda jak zapowiedź kilku godzin stania przy garach, to robi się je całkiem szybko i przyjemnie. Wystarczy przebrnąć przez krojenie grzybów i cebuli – potem naprawdę jest już z górki;)

Risotto z borowikami

  • 500 g borowików
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • 120 g masła
  • 3 łyżki dobrej oliwy
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina
  • 2 gałązki tymianku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól oraz pieprz
  • parmezan (ok. 150 g)

Na początek najgorsze, a więc oczyszczanie i krojenie prawdziwków, czosnku oraz cebuli. Plusem jest to, że możesz płakać i zawsze jest na co zwalić winę, dlatego zabawy z cebulą wybieram, jak mi naprawdę smutno ;)

Na patelnię (potrzebujesz dużej patelni) wlej oliwę i rozgrzej ją z łyżką masła, podsmaż na tym cebulę oraz czosnek. Gdy cebula będzie już miękka dodaj ryż i smaż do momentu, aż ryż zrobi się szklisty. Wtedy wlej wino i dodaj pokrojone wcześniej borowiki – całość smaż na niewielkim momentu do momentu, aż ryż całkiem wchłonie w siebie wino.

W risotto chodzi o to, by ryż wchłonął w siebie wszystkie płyny, więc teraz wlej połowę bulionu – i znowu poczekaj, aż ryż to wchłonie. Potem wlej pozostały bulion – i nadal czekaj na działanie ryżu;) Po tej operacji ryż powinien być trochę twardy w środku, ale miękki i kleisty na zewnątrz.

Zestaw na chwilę patelnię z ognia – dodaj pozostałe masło, posiekany tymianek, szczyptę soli oraz pieprzu. Dodaj także połowę posiekanego lub startego parmezanu. Całość wymieszaj, wstaw znowu na mały ogień i duś pod przykryciem 5 – 7 minut.

Risotto z borowikami podawaj z listkami pietruszki, oprószone pozostałym parmezanem.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter