Rolada truskawkowa

6

Lubisz truskawki? Ja bardzo, zwłaszcza w lubrykantach… ;) no dobra, tym razem jesteśmy w kuchni – skupmy się więc na lizaniu… bitej śmietany! ;) Przed Tobą przepis na idealną roladę truskawkową.

Rolada truskawkowa

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (możesz pominąć)
  • 200 ml kremówki
  • 200 g mascarpone
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • świeże truskawki

Na początek oczywiście biszkopt. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie dodaj do nich żółtka – i nadal ubijaj. Pod koniec dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt z wanilii – całość wymieszaj. Ciasto wylej na wyłożoną pergaminem blachę i piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (na złoty kolor).

Gdy tylko biszkopt się upiecze, ostrożnie wyjmij go z blaszki, przykryj lnianą ściereczką i ciasno zwiń, formując z niego roladę. Zostaw do ostygnięcia. Jeśli chcesz mieć ładną, bezstresową roladę, to serio zrób to od razu po wyjęciu z piekarnika – biszkopt szybko stygnie i potem wszystko zacznie Ci się kruszyć.

W czasie, gdy biszkopt stygnie, ubij kremówkę z cukrem pudrem i połącz ją delikatnie z serkiem mascarpone. Następnie rozwiń biszkopt, zdejmij pergamin i ściereczkę, posmaruj ciasto dżemem truskawkowym. Wyłóż masę śmietanowo-serową – możesz także wkroić do środka świeże truskawki. Zwiń biszkopt w roladę i odstaw w chłodne miejsce – czyli najlepiej do lodówki.

Gotowa rolada truskawkowa nadaje się do podania po 4 – 5 godzinach od zrobienia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj roladę świeżymi truskawkami.

Komentarze6 komentarzy

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter