Rolada z bitą śmietaną

0

Choć nie przepadam za bitą śmietaną, to jedno trzeba jej przyznać – jest idealna do uwodzenia… smakiem. Tym razem wcisnęłam jej trochę do puszystej rolady biszkoptowej – tylko po to, by móc ja potem zlizać z ust… Drwala ;)

Rolada z bitą śmietaną

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (możesz pominąć)
  • 500 ml kremówki
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki dżemu lub garść świeżych owoców

Na początek oczywiście biszkopt. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie dodaj do nich żółtka – i nadal ubijaj. Pod koniec dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt z wanilii – całość wymieszaj. Ciasto wylej na wyłożoną pergaminem blachę i piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (na złoty kolor).

Gdy tylko biszkopt się upiecze, ostrożnie wyjmij go z blaszki, przykryj lnianą ściereczką i ciasno zwiń, formując z niego roladę. Zostaw do ostygnięcia. Jeśli chcesz mieć ładną, bezstresową roladę, to serio zrób to od razu po wyjęciu z piekarnika – biszkopt szybko stygnie i potem wszystko zacznie Ci się kruszyć.

W czasie, gdy biszkopt stygnie, ubij kremówkę z cukrem pudrem. Następnie rozwiń biszkopt, zdejmij pergamin i ściereczkę, posmaruj ciasto bitą śmietaną. Wyłóż na nią pokrojone świeże owoce lub 2 – 3 łyżki dżemu, delikatnie łącząc go z masą.

Gotowa rolada z bitą śmietaną nadaje się do podania po 4 – 5 godzinach od zrobienia.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter