Rożki kajmakowe

3

Przygotuj się na totalną orgię zmysłów – od samego patrzenia na te kajmakowe rożki można dostać ślinotoku, potem dochodzi jeszcze obłędny, karmelowy zapach i oczywiście… smak. Dużo kalorii, dużo przyjemności, dużo pretekstów do intensywnych ćwiczeń w sypialni – i wcale nie mówię o przysiadach ;)

Rożki kajmakowe

Rożki kajmakowe wymagają oczywiście… rożków, czyli wafli;) Możesz zrobić je sama lub jeśli czasem – zupełnie jak ja – korzystasz z szybkich supertajnych rozwiązań, możesz kupić gotowe rożki (nikomu nie powiem;)

  • domowe wafle lub gotowe rożki
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 250 g masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki rumu lub spirytusu
  • 100 g niesolonych orzeszków
  • polewa z ciemnej czekolady lub 100 g czekolady do rozpuszczenia

Orzeszki posiekaj nożem na niewielkie kawałki (ale nie rób z nich zupełnej miazgi) i chwilę podpraż na suchej patelni.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywną masę. Pod koniec ubijania ostrożnie dodawaj po łyżce masy kajmakowej, cały czas miksując. Gdy masa kajmakowa będzie gotowa, dodaj do niej 2 łyżki alkoholu i ostrożnie wmieszaj. Przełóż ją do rękawa cukierniczego lub szprycy i napełnij rożki masą.

Polewę czekoladową przygotuj zgodnie z instrukcją, a jeśli używasz czekolady, to rozpuść ją w kąpieli wodnej. Wypełnione masą rożki posyp posiekanymi orzeszkami (zużyj mniej więcej połowę), następnie polej je smużkami czekolady i zanim ona zastygnie, posyp pozostałą częścią orzeszków. Przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone.

Komentarze3 komentarze

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter