Ryż na słodko

0

Ryż na słodko to przepis na takie dni, gdy szczytem osiągnięć kulinarnych jest mało energiczne sprawdzenie czy w lodowce pali się światełko… oczywiście prawdziwym Drwalom takie dni się (prawie) nie zdarzają… ale gdyby jednak, poniżej przepis na bardzo szybkie i pożywne danie, po którym można z powrotem przyjąć ulubioną pozycję przed TV i otworzyć kolejne piwo… oczywiście żartuję… – wolę whisky ;)

Ryż na słodko

  • 2 woreczki ryżu (polecam brązowy)
  • 4 średnie jabłka
  • 0,5 l mleka
  • 100g śmietany kremowej
  • cynamon
  • cukier

Zacznij od zagotowania mleka z około 2 łyżeczkami cukru. Dodaj do tego ryż i gotuj, aż ryż napuchnie i wchłonie mleko. Następnie dodaj śmietanę i wymieszaj.

Umyj i pokrój w kosteczkę jabłka i włóż je do kolejnego garnka, do którego dodaj też pół szklanki wody oraz 3 łyżki cynamonu. I całość podgotuj.

To jeszcze nie koniec, teraz weź naczynie żaroodporne i wyłóż poukładane warstwami ryż i jabłka. Całość wstaw do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika na około 15 min.

Zapieczony ryż warto podawać z chłodną śmietaną lub jogurtem, dżemem lub migałami.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter