Sałatka z jajkiem i pieczarkami

1

Wspominałam wam już, że uwielbiamy pieczarki? tylko jakoś żadne z nas nie uwielbia ich obierać, kroić ani dusić ;) Są jednak takie dania, dla których wypada się poświęcić, takie właśnie jak sałatka z jajkiem i pieczarkami. Prosta, pyszna i całkiem sycąca. Znacie? 

Sałatka z jajkiem i pieczarkami

  • 450 g pieczarek (po prostu kupuję jedno opakowanie, 450 – 500 g)
  • kwasek cytrynowy
  • 3 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2-3 łyżki groszku konserwowego
  • dobry majonez
  • świeżo mielony pieprz

Na początek jedna istotna wskazówka: standardowa wersja tej sałatki zawiera składniki pokrojone w kostkę. Wtedy po prostu lepiej smakuje i wygodnie się ją je :) Moja wersja jest wersją bardziej dekoracyjną – więc wybierz po prostu tę, która Ci bardziej przypadnie do gustu.

Niezależnie od opcji krojenia ugotuj jajka (na twardo) oraz ugotuj oczyszczone pieczarki (w wodzie z dodatkiem odrobiny kwasku cytrynowego). Pieczarki gotuj ok. 10 min. Następnie ostudź i jedno, i drugie.

Pieczarki, ogórki i jajka pokrój albo w grubą kostkę, albo w podłużne cząstki. Wymieszaj wszystko z groszkiem, dodatkiem majonezu (2-3 łyżki) i pieprzem – lub poukładaj składniki w pucharkach, a majonez połóż pod samo jajko. I gotowe :)

 

Komentarze1 komentarz

  1. Dzięki Tobie Alicjo nie muszę przeszukiwać internetu w celu znalezienia przepisów na świąteczne smakołyki :D bardzo jestem Ci wdzięczna i dziękuję :*

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter