Sałatka szwabska

0

Tym połączeniem smaków zaskoczyłam samą siebie, ale w końcu nasze życie (mówię tu o sobie i Drwalu) i tak jest jednym wielkim eksperymentem ;)  Sałatka szwabska, czyli ziemniaki i trochę dodatków, rozgrzewa i jest bardzo sycąca. W oryginalnym przepisie była mortadela, ale jakoś nie mam do niej przekonania – i dlatego zastąpiłam ją salami, można poszaleć też z podsmażonym boczkiem.

Jeśli lubisz konkretne i nieco tradycyjne dania, to istnieje duża szansa, że ta sałatka przypadnie Ci do gustu.

Sałatka szwabska

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g salami
  • 120 ml gorącego bulionu
  • 200 g ogórków konserwowych
  • 2 małe czerwone cebule
  • 3 łyżki musztardy francuskiej (czyli z widoczną gorczycą)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • gałązka świeżego kopru

Zacznij od przygotowania ziemniaków. Umyj je, obierz, pokrój najpierw na ćwiartki, a następnie w dość grube plastry i dopiero wtedy ugotuj. Ziemniaki powinny być ugotowane al dente, czyli nie przesadzamy z miękkością, bo zrobi nam się papka.

Do gorącego bulionu wrzuć pokrojone w piórka cebule – wtedy zmiękną. Po kilku minutach całość wlej do miski z ziemniakami – tak, aby zostały równomiernie polane. Do tej samej miski wrzuć pokrojone w kostkę ogórki i paski salami (lub boczku).

Przygotuj sos, łącząc oliwę, musztardę, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Polej nim sałatkę i delikatnie wszystko przemieszaj. Na koniec posyp całość koprem. Podawaj na ciepło.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter