Gdy Marzena Wilczewska wysyła nam jakiś przepis, wiemy, że czeka nas kulinarny orgazm! ;) Znacie już zapewne jej obłędne jajka w boczku, tym razem pora na coś znacznie lżejszego. Przepyszna sałatka warstwowa z kurczakiem i pomarańczą zaskakuje i doborem składników, i efektownym podaniem. Zrobiliśmy ją zgodnie ze wskazówkami Marzeny, ale Drwal mi ją „zniknął” zanim zdążyłam wyjąć aparat ;) Zresztą strata to niewielka, bo zdjęcie wykonane przez Marzenę jest najlepszą zachętą, by pobawić się nieco w kuchni ;)
Przepis oraz zdjęcie podajemy dokładnie tak, jak je otrzymaliśmy od autorki:
Przepyszny sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki naturalnego miodu
Przepyszne składniki sałatki:
- garść czerwonej fasolki z puszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- mała pierś kurczaka (ok. 100g), pokrojonego w małe kawałki i usmażonego wcześniej w ulubionych przyprawach (u mnie curry)
- połowa dużej pomarańczy, oczyszczonej ze skórki i pokrojonej na kawałki (ok. 150g)
- garść orzechów nerkowca (ok. 50g)
- kilka garści rukoli lub roszponki, co kto lubi
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu, wlewamy go na dół naszego słoika i układamy pozostałe składniki po kolei, tak jak są podane wyżej. Na samej górze układamy tyle sałaty, ile uda nam się zmieścić ;)
Komentarze2 komentarze
Przepysznie. Robię podobną(nie warstwową) z mixem sałat, zamiast fasoli papryczki chili i kiełki. Bardzo smaczna.
do sosu polecam dodać 2 łyżeczki sosu sojowego, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu kolorowego i odrobinę pieprzu ziołowego – wtedy jest bardziej wyrazisty i lepiej współgra z całością :)