Sałatka z białą rybą

0

Jeśli kiedyś wpadniesz na pomysł, by zdrowo się odżywiać, dopadną Cię wyrzuty sumienia po piętnastej babeczce lub po prostu lubisz białą rybę i szpinak – koniecznie wypróbuj tę sałatkę ;)

Sałatka z białą rybą

  • 2 filety białej ryby ugotowanej na parze (halibut, tilapia, tuńczyk)
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 opakowanie szpinaku typu baby (min. 150 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sok z limonki bądź cytryny do skropienia ryby
  • sól oraz pieprz
  • oraz opcjonalnie: 1,5 łyżki prażonych orzechów arachidowych lub pestek słonecznika

Zacznij od oprószenia ryby solą i pieprzem, następnie skrop ją sokiem z limonki lub cytryny i ugotuj ją na parze (czas parowania to ok. 8 – 10 minut w zależności od rodzaju ryby). Następnie umyj i osusz szpinak, a awokado pokrój w kostkę. Masz już w zasadzie wszystko, pora złożyć z tego sałatkę ;)

Do miski wrzuć szpinak i pokrojone awokado, delikatnie przemieszaj to ze sobą. Wrzuć kawałki jeszcze ciepłej ryby i polej całość sosem z oliwy i octu jabłkowego. Całość możesz oprószyć prażonymi pestkami lub orzeszkami.

Pamiętaj, że jeśli sałatka z białą rybą okaże się za słaba na Twój głód, zawsze możesz wypróbować hamburgera Drwala ;)

Napisz komentarz