Sałatka z cukinią i fetą

0

Lekka sałatka, idealna na wieczorne podjadanie – gdy masz ochotę coś zjeść, ale wiesz, że po kolejnej muffince dżinsy mogą się nie dopiąć ;)

Sałatka z cukinią i fetą

  • 1 cukinia
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • pół główki dowolnej sałaty
  • 150 g sera feta
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta soli

Zacznij od dokładnego umycia cukinii. Pokrój ją na cieniutkie plasterki (ja robię to takim zwykłym przyrządem do obierania – nie wiem jak to się nazywa :), wrzuć na patelnie, oprósz solą i ziołami prowansalskimi, wlej 3 łyżki wody i duś, aż cukinia zrobi się miękka.

Przygotuj resztę składników: sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki, pomidory umyj i przekrój na połówki, ser pokrój w kostkę. Jeśli nie masz pomidorów koktajlowych, możesz użyć zwykłych – wtedy usuń miąższ o zostaw samą “sztywną część” – pokrój je dowolnie.

Sałatę wyłóż na talerze, na nią wyłóż ser i pomidory, na koniec poukładaj duszoną cukinię. Całość skrop oliwą z oliwek i oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka z cukinią i fetą najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu.

Napisz komentarz