Sałatka z łososiem i szparagami

0

Jeśli lubicie lekkie, wiosenne dania, to istnieje duża szansa, że ta sałatka przypadnie Wam do gustu ;) Poszukajcie w kuchni łososia, szparagów i rukoli – i zaczynamy!

Sałatka z łososiem i szparagami

  • 150 g wędzonego łososia w plastrach
  • 8 zielonych szparagów
  • 2 pomidory
  • 50 g parmezanu w płatkach
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta soli i pieprzu
  • opcjonalnie: grzanki lub chipsy z batatów

W tej sałatce chrupiemy świeże, surowe główki szparagów – jeśli jednak się uprzesz, możesz je pogotować chwilkę w wodzie z dodatkiem szczypty cukru i soli.

Sałatka jest banalna w przygotowaniu. Rukolę umyj i osusz, szparagi umyj i odetnij chrupiące główki, pomidory umyj i pokrój na ćwiartki (lub jeszcze drobniej). Łososia pokrój na niewielkie kwadraty lub paski. Oliwę, ocet oraz szczyptę soli i pieprzu dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Rukolę, pomidory, szparagi i łososia ułóż na talerzach i polej całość przygotowanym dressingiem. Sałatka z łososiem i szparagami jest już gotowa! – Możesz ją podać z chrupiącymi grzankami lub chipsami z batatów (robi się je naprawdę szybciutko).

Napisz komentarz