Sałatka z łososiem

0

Wiosna to dobry czas na eksperymenty z lekkimi sałatkami, które dadzą nam energię, a przy tym nie zamienią nas w małe baloniki. Wystarczy kilka składników i pół godziny przygotowań (bez obaw, najwięcej zajmuje gotowanie makaronu), by pokazać Drwalowi, że całkiem niezłe z nas kuchareczki ;)

Sałatka z łososiem

  • 200 g wędzonego łososia
  • 300 g makaronu typu penne
  • 400 g brokuła
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • dojrzały granat (wystarczy połówka)
  • 4 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta soli do zagotowania makaronu i brokuła
  • kolorowy pieprz

Zacznij od najgorszego, czyli gotowania :) Makaron ugotuj al dente. Brokuła umyj, podziel na niewielkie różyczki i ugotuj w osolonej wodzie – ja lubię chrupiącego brokuła, więc w zasadzie jedynie go blanszuję, ale z powodzeniem możesz ugotować go normalnie, oby tylko nie zamienił się w papkę.

Przygotuj pozostałe składniki, a więc pokrój łososia (skrop go sokiem z cytryny), umyj i pokrój pomidorki (wystarczy na połówki), przygotuj pestki granatu. Wszystkie składniki, a więc makaron, brokuły, łososia, pestki granatu i pomidorki dokładnie wymieszaj.

Sałatkę podawaj w następujący sposób: połóż na talerz łyżkę sałatki, na nią łyżkę majonezu, na majonez kolejną łyżkę lub dwie sałatki (po prostu podziel to na tyle porcji, ilu potrzebujesz). Możesz oczywiście wymieszać wszystko z majonezem, ale sałatka przestanie być tak śliczna :) Na koniec posyp całość kolorowym pieprzem i udekoruj listkiem bazylii.

Sałatka z łososiem najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu.

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter