Sałatka z tuńczykiem i oliwkami

0

Sałatka z tuńczykiem i oliwkami to taki szybki wariant na lekką kolację :) Lista składników, które podaje niżej, to właściwie taka baza – zdarza mi się dorzucać ugotowane na twardo jajko (a czasem nawet kładę na sałatkę jajko po benedyktyńsku) albo na przykład grzanki, które zostały mi z innego dania. Tej sałatki chyba nie da się zepsuć, wiec eksperymentujcie z dodatkami do woli :)

Sałatka z tuńczykiem i oliwkami

  • pół puszki tuńczyka w kawałkach (czyli ok. 100 g)*
  • garść sałaty (dowolnej, może być miks)
  • kilka pomidorków koktajlowych (4-5)
  • kilka krążków czerwonej cebulki
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta (ale naprawdę szczypta!) cukru
  • świeżo mielony pieprz
  • bazylia, natka pietruszki, świeży koper lub inna zielenina
  • opcjonalnie: 1 jajko na twardo (polecam), grzanki lub inne resztki :)

* To jest porcja na jedną głodną osobę, więc jeśli Twój Drwal (lub Twoja Pani) jest bardzo głodna, zrób podwójną porcję ;)

Zacznij od przygotowania składników: umyj i osusz sałatę, pokrój cebulkę, umyj i ewentualnie pokrój na połówki pomidorki koktajlowe. Możesz pokroić także oliwki.

Zrób także sos, a więc wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, cukier, pieprz, zioła, które lubisz, listek bazylii – słowem wszystko, co Twoim zdaniem tworzy sos doskonały.

Wszystkie składniki „suche” umieść na talerzu, delikatnie przemieszaj i polej przygotowanym sosem. I gotowe :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter