Sałatka z wołowiną

0

Na początek zagadka! Kto mnie nauczył jeść wołowinę? … Taaaaak, Drwal! :) Dziś w nieco lżejszej wersji, którą polecam zwłaszcza delikatnym paniom. No dobra – nie tylko paniom, i nie tylko delikatnym – próbujcie wszyscy! :)

Sałatka z wołowiną

  • 200 g polędwicy wołowej + olej do smażenia
  • świeżo mielony pieprz
  • mieszanka sałat, sałata karbowana lub rukola
  • 50 g ulubionych kiełków
  • 50 g sera dojrzewającego typu grana padano
  • 1 awokado
  • 1/2 cytryny
  • pęczek rzodkiewek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • suszony czosnek i bazylia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: mango, pomidorki koktajlowe, cebula dymka

Zaczynamy od przygotowania wołowiny. Oczyszczoną polędwicę połóż na desce, posyp z każdej strony świeżo mielonym pieprzem (tylko nie przesadzaj), posmaruj olejem (niewielką ilością) i smaż na rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Następnie wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, wyjmij po 3 minutach i odstaw.

Awokado przetnij, usuń pestkę, skrop miąższ sokiem z cytryny i pokrój go na niewielkie kawałki. Sałatę, rukolę i kiełki umyj i osusz; rzodkiewkę umyj i pokrój na plastry. Jeśli używasz mango, cebulki lub pomidorków, to po prostu pokrój je na niewielkie kawałki.

Teraz dressing: oliwę, ocet, musztardę i miód dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw szczyptą czosnku (możesz oczywiście użyć świeżego), bazylii i soli.

Złożenie sałatki zacznij od ułożenia sałaty na talerzach. Następnie wyłóż kiełki, awokado, rzodkiewkę (opcjonalnie: cebulkę, pomidory, mango). Wołowinę pokrój w plastry i wyłóż na warzywa, połóż także pokrojony ser grana padano. Tak złożoną sałatkę polej przygotowanym dressingiem.

Sałatka z wołowiną najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu – możesz jednak przygotować sobie wcześniej składniki, a przed samym jedzeniem polać sałatkę dressingiem.

 

Napisz komentarz