Sarnina w ziołach

1

Jeśli spotkałaś właśnie miłość swojego życia, jesteście w restauracji i omawiacie zasady dotyczące waszej sypialni (a także kuchni, łazienki, windy i większości miejsc w tym kraju) – zamów sarninę. Może się jednak okazać, że zamiast dania głównego wybierzecie szybki… deser, a sarninę będziesz musiała przyrządzić dla niego sama. W końcu jest boski i ma prawo do życzeń specjalnych, prawda? ;)

Sarnina w ziołach

  • pół butelki wina – to dla Ciebie, bo jakoś musisz przetrwać zabawę z dziczyzną ;)
  • 500 g sarniny
  • 2 szklanki maślanki
  • 1 szklanka oliwy
  • 2 suszone małe ostre papryczki
  • 2 ząbki czosnku
  • owoce jałowca
  • po 1 łyżeczce białego pieprzu, majeranku, estragonu i rozmarynu
  • kilka liści laurowych oraz świeżej mięty
  • łyżka octu winnego
  • rękaw do pieczenia
  • żurawina (do podania)

A teraz zaczynamy zabawę. Włóż sarninę na pół godziny do zamrażarki. Wypij kieliszek wina, wyjmij sarninę, poczekaj aż się rozmrozi, zalej ją maślanką i odstaw na dobę (do lodówki). Po 24 h wypij kolejny kieliszek wina, wyjmij sarninę z lodówki, dokładnie ją opłucz i osusz. Z wszystkich składników (świeże zioła posiekaj) przygotuj zalewę i odstaw mięso na kolejną dobę.

Mijają kolejne 24 godziny – nie myśl o tym, ile czasu tracisz na kawałek mięsa. W końcu to DLA NIEGO. Jeśli mimo całej wielkiej miłości łapiesz irytację – pamiętaj, że masz wino ;) Sarninę razem z zalewą włóż do rękawa do pieczenia i piecz przez godzinę w 180 stopniach. Następnie rozetnij rękaw i piecz jeszcze 30 minut.

Jeśli masz siłę, zrób sos myśliwski lub sos grzybowy. Sarnina w ziołach jest świetna z żurawiną ;)

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter