Satay z kurczaka z sosem orzechowym

0

Pokochaliśmy maczadełka! :) czyli wszystko, co polega na maczaniu w wyrazistym sosie. Można się lekko pobrudzić, można zlizywać sobie krople z ust, można śmiać się do łez, patrząc na umorusaną mordkę mojego kochanego Drwala – który nawet z sosem na buzi nadal jest rasowym Drwalem ;) Dziś w roli maczadełka sos orzechowy, a w roli głównej – azjatycki przysmak. Satay pochodzi z Indonezji i jest po prostu grillowanym szaszłykiem. Można wykorzystać do niego mięso drobiowe, wołowe, wieprzowe czy nawet kozie, można go przyprawiać na różne sposoby – jednym słowem mamy dużą dowolność. Pokażę wam najprostszy sposób, który po prostu trudno zepsuć – satay z kurczaka z tradycyjnym sosem orzechowym.

Satay z kurczaka z sosem orzechowym

  • 500 g piersi z kurczaka (od razu przygotuj też patyczki do szaszłyków)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kawałek świeżego imbiru (2 cm lub łyżeczka mielonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki chilli

Kurczaka oczyść, umyj, osusz i pokrój w podłużne paski (o szerokości ok. 2 – 3 cm). Przygotuj marynatę, a więc połącz wszystkie składniki (sos sojowy, olej, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, kolendrę, kumin i chilli), następnie obtocz w niej mięso i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmij kurczaka, powbijaj w paski patyczki do szaszłyków i grilluj – w piekarniku (180 st., opcja grill – do zrumienienia) lub moim sposobem – na patelni grillowej (3-4 min. z każdej strony).

W międzyczasie przygotuj sos orzechowy:

  • 180 ml mleczka kokosowego
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • szczypta chilli, kolendry i kuminu

Sos przygotowujemy w rondelku. Zacznij od podgrzania mleczka kokosowego, następnie dodaj masło orzechowego i mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj, aż wszystko się rozpuści i zgęstnieje (u mnie kilka minut + ok . 1 min gotowania całości). Sos nie musi być idealnie gładziutki, więc jeśli masz masło z kawałeczkami orzeszków, to nie rozdrabniaj ich na siłę :)

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter