Satay z kurczaka z sosem orzechowym

1

Pokochaliśmy maczadełka! :) czyli wszystko, co polega na maczaniu w wyrazistym sosie. Można się lekko pobrudzić, można zlizywać sobie krople z ust, można śmiać się do łez, patrząc na umorusaną mordkę mojego kochanego Drwala – który nawet z sosem na buzi nadal jest rasowym Drwalem ;) Dziś w roli maczadełka sos orzechowy, a w roli głównej – azjatycki przysmak. Satay pochodzi z Indonezji i jest po prostu grillowanym szaszłykiem. Można wykorzystać do niego mięso drobiowe, wołowe, wieprzowe czy nawet kozie, można go przyprawiać na różne sposoby – jednym słowem mamy dużą dowolność. Pokażę wam najprostszy sposób, który po prostu trudno zepsuć – satay z kurczaka z tradycyjnym sosem orzechowym.

Satay z kurczaka z sosem orzechowym

  • 500 g piersi z kurczaka (od razu przygotuj też patyczki do szaszłyków)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kawałek świeżego imbiru (2 cm lub łyżeczka mielonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki chilli

Kurczaka oczyść, umyj, osusz i pokrój w podłużne paski (o szerokości ok. 2 – 3 cm). Przygotuj marynatę, a więc połącz wszystkie składniki (sos sojowy, olej, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, kolendrę, kumin i chilli), następnie obtocz w niej mięso i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmij kurczaka, powbijaj w paski patyczki do szaszłyków i grilluj – w piekarniku (180 st., opcja grill – do zrumienienia) lub moim sposobem – na patelni grillowej (3-4 min. z każdej strony).

W międzyczasie przygotuj sos orzechowy:

  • 180 ml mleczka kokosowego
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • szczypta chilli, kolendry i kuminu

Sos przygotowujemy w rondelku. Zacznij od podgrzania mleczka kokosowego, następnie dodaj masło orzechowego i mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj, aż wszystko się rozpuści i zgęstnieje (u mnie kilka minut + ok . 1 min gotowania całości). Sos nie musi być idealnie gładziutki, więc jeśli masz masło z kawałeczkami orzeszków, to nie rozdrabniaj ich na siłę :)

 

Komentarze1 komentarz

  1. Własnie testuję przepis, sos smakuje wyśmienicie, jednak jest zbyt gęsty… konstystencja przypomina masło orzechowe, może ciut rzadszy. Czym go rozcieńczyć? Próbowałam mleczkiem kokosowym, ale wydaje mi się, że musiałabym drugie tyle wlać co w przepisie, żeby był w konstystencji jednak płynnej lub chociaz ją przypominającą. Proszę o poradę, bo martwię się, że zepsuję smak sosu, a doświadczenie z mleczkiem kokosowym i jego wpływie na smak mam zaledwie godzinne :) z góry dziękuję

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter