Sernik z galaretką

3

Zachciało mi się lata – albo chociaż porządnej wiosny. Zawsze, gdy mi się tak chce ciepłych, słonecznych dni, kupuję owoce, których normalnie o tej porze być nie powinno i udaję, że jest środek czerwca ;) W ten sposób obchodzę czerwiec w styczniu, marcu, sierpniu, październiku… Obchodzę – i piekę ciasta! Przed wami jedno z nich – niezawodny sernik z galaretką :)

Sernik z galaretką

  • 170 g herbatników
  • 90 g masła

Zacznij od przygotowania tortownicy (średnica ok. 25-26cm) – spód wyłóż pergaminem, boki posmaruj masłem i obsyp mąką. Teraz wrzuć herbatniki do blendera i zblenduj razem z masłem. Przygotowanym ciastem wylep spód tortownicy, wygładź go i całość wstaw do lodówki.

  • 1 kg zmielonego sera
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 350 g jogurtu greckiego gęstego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • oraz na potem: 2 galaretki + owoce

Wszystkie składniki miksuj ze sobą w następującej kolejności: najpierw ser ze śmietaną, potem cukier, potem po jednym jajku, potem budyń, a na koniec sok i skórkę z połowy cytryny. Tak przygotowaną masę serową wyłóż na herbatnikowy spód, połóż folię aluminiową (bo inaczej sernik nie będzie biały), wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 60 min. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 15 min.

Ostudzony sernik wstaw do lodówki na całą noc, a następnego dnia wyłóż na niego dowolne owoce (tylko takie, które lubią się z galaretką, więc kiwi odpada) – na przykład truskawki i borówki, a całość zalej galaretką zrobioną ze zmniejszonej ilości wody. Ja robię dwie galaretki w wodzie przewidzianej na jedną ;) Wstaw do stężenia – i gotowe! :)

Komentarze3 komentarze

  1. Wow! Pycha, taki sernik kojarzy mi się z moją mamą i wakacjami, już chyba wiem co będę robić jutro! :)

  2. Alicjo, ten budyń wsypać do tego po prostu z opakowania czy go wcześniej zrobić? :D :D :D wolę się upewnić :D :D

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter