Sernik z nutellą

5

Lubicie serniki? U nas głosy w tej sprawie rozkładają się po połowie – Drwal może spokojnie bez nich żyć, ja z kolei z przyjemnością bym je jadła, zwłaszcza, gdyby były już upieczone i podane :) Niestety osobą od wypieków w tym związku jestem właśnie ja, więc gdy chciałam przekonać się jak smakuje sernik z nutellą, musiałam po prostu odświeżyć swój romans z piekarnikiem ;)Sernik z nutella

  • 150 g herbatników z czekoladą
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 porządna łyżeczka kakao

Z podanych składników zrób spód sernika, łącząc po prostu rozdrobnione herbatniki z masłem i łyżeczką kakao. Możesz to zrobić na przykład w blenderze. Ciasteczkową masą wyłóż małą, natłuszczoną wcześniej tortownicę (21-22 cm średnicy).

  • 250 g Nutelli
  • 750 g białego sera mielonego
  • 250 g sera mascarpone
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • garść orzechów laskowych

Jajka porządnie ubij z cukrem na pianę. Nadal ubijając dodawaj stopniowo ser mielony, ser mascarpone i budyń. Otrzymaną masę podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj nutellę i zmielone lub posiekane orzechy laskowe.

Serowe masy nakładaj naprzemiennie – łyżka białej, łyżka ciemnej. Możesz robić to „okręgami”, a więc zaczynać od środka i każdą łyżkę masy układać na środku, na zmianę – albo możesz jak ja kłaść „gdzie popadnie” i lekko wyrównywać, wtedy otrzymasz paski, a nie okręgi.

Gotowy sernik piecz przez 60 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Po ostudzeniu (najlepiej studzić w uchylonym piekarniku) polej sernik polewą czekoladową lub obłóż kremem czekoladowym (nutella + ubita kremówka + łyżka lub dwie kakao).

 

Komentarze5 komentarzy

  1. Alicjo !!! No i znowu zrobiłem się głodny przez Ciebie. Przez Wasze przepisy więcej czasu w kuchni spędzam :) :)

      • DOKŁADNIE TAK !!! :)
        W tygodniu zorganizuję sobie produkty i postaram się zrobić. Zresztą już któryś raz inspirujecie.
        Niestety potem nie ma nikogo specjalnego obok, żeby wspólnie się delektować.
        No cóż, takie pechowe życie.

        Miłego wieczoru Alicjo i Drwalu

  2. Może to głupie pytanie, ale nie robiłam nigdy sernika ;) Czy ten budyń, który dodajemy do masy to sam proszek, czy taki zrobiony wcześniej budyń?

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter