Serwowanie deski serów

0

Staję przy barze śniadaniowym i obserwuję go, jak otwiera lodówkę i wyjmuje deskę z różnymi serami oraz duże kiście zielonych i czerwonych winogron. Stawia deskę na blacie i zabiera się za krojenie bagietki.
– Siadaj. – Pokazuje na jeden ze stołków barowych, a ja spełniam jego polecenie. Jeśli mam zamiar w to wejść, będę się musiała przyzwyczaić. Dociera do mnie, że Christian próbuje mną dyrygować od samego początku naszej znajomości.
E. L. James, 50 twarzy Greya

Jedzenie to jedna z obsesji Christiana. Jego „Jadłaś coś dzisiaj…?” jest przy tym niemal tak samo seksowne jak dyszane wprost do ucha „Jesteś. Tylko. Moja….”. Każdy, kto czytał powieść E. L. James wie, że zniewolenie ma więcej, niż 50 twarzy. I nie potrzeba do tego pasków i kajdanek… czasem wystarcza ser i soczyste winogrona ;)

Serwowanie deski serow

  • różne gatunki sera, różniące się między sobą twardością, intensywnością smaku oraz rodzajem mleka, z jakiego zostały zrobione, np:
    ser świeży (kozi, kuleczki mozarelli, risotta)
    ser twardy (parmezan, oscypek, cheddar)
    ser pleśniowy (camembert, brie, gorgonzola)
  • wino dopasowane do podawanych serów (nie powinno ich przyćmiewać)
  • świeża bagietka
  • opcjonalnie: winogrona, orzechy, winogrona etc

Serwowanie serów i wina BYWA nazywane prawdziwą sztuką. Zrobienie z tego zmysłowej gry wstępnej z pewnością JEST sztuką. Nie wystarczy wyjąć serów z lodówki (najlepiej godzinę przed podaniem), pokroić je w plastry bądź trójkąty i sięgnąć po ulubione wino. Trzeba jeszcze umiejętnie ograć przestrzeń pomiędzy pierwszym ruchem noża, a włożeniem kawałka sera do ust, pomiędzy zaciśnięciem palców na… butelce wina, a pierwszym połknięciem, pomiędzy oddechami, pomieszaniem smaków… Baw się łączeniem smaków. Kosztuj, eksperymentuj, nie myśl, o żadnych zasadach. To Twój czas. Od Ciebie zależy, gdzie skończy się ta degustacja.

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter