Shortcake, czyli bułeczki z truskawkami

0

Wspominałam już o tym, że truskawki to mój ulubiony afrodyzjak? Są słodkie, soczyste i zmysłowo czerwone… a gdy dodamy do nich bitą śmietanę… ;)

Shortcake, czyli buleczki z truskawkami

  • 1 kg truskawek
  • 500 ml śmietany kremówki + 3 łyżki do ciasta
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g mąki + mąka do oprószenia stolnicy
  • 0,5 szklanki mleka
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu
  • szczypta soli

Na początek kilka słów wyjaśnienia. Shortcake, czyli bułeczki z truskawkami, to angielski deser, który zawsze każdemu wychodzi;) Choć lista składników jest dość długa, to wykonasz je tak łatwo jak na przykład muffinki. Zasady gry są takie same: suche razem, mokre razem. Zanim jednak do tego dojdziemy, rozpraw się z truskawkami (umyj, usuń szypułki, pokrój na mniejsze cząstki, zasyp połową cukru pudru – 50 g i wstaw do lodówki) oraz kremówką (zadbaj o to, by była dobrze schłodzona).

Zaczynamy zabawę z ciastem. W jednej misce wymieszaj to, co suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli, ziarnka wanilii), w drugiej to, co mokre (roztopione masło, jajko, mleko, ewentualnie ekstrakt z wanilii). Wlej mokre do suchych i szybko wymieszaj, a następnie wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagnieć.

Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm i za pomocą szklanki wykrawaj z niego krążki. Układaj je na wyłożoną pergaminem blachę, posmaruj kremówką (te 3 łyżki) i piecz przez 20 – 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Upieczone, ostudzone na kratce bułeczki przekrój na pół, przełóż ubitą kremówką i truskawkami, oprósz cukrem pudrem. Poczęstuj nimi kogoś, kogo bardzo lubisz – w końcu truskawki i bita śmietana to dobry pretekst, by znaleźć się w sypialni ;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter