Śledzie w sosie koperkowym

0

Lubicie śledzie? Ja lubię tylko wtedy, gdy są bardzo delikatne i nie smakują jak śledzie :) Choć brzmi to nieco pokrętnie, to jest w tym sporo sensu, bo ilość przepisów na przyrządzenie śledzia – tych tradycyjnych i tych nowoczesnych – niezmiennie mnie zachwyca. Pokazywałam wam już pomysł na lekką sałatkę śledziową, małe kanapeczki i sałatkę ziemniaczaną ze śledziem, a tym razem mam dla was śledzie w sosie koperkowym. Możecie podać je tak jak ja lub zrobić z tego delikatną sałatkę :)

Śledzie w sosie koperkowym

  • 4 filety śledzi (a’la matias)
  • 125 ml majonezu
  • 20 – 25 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  • 3 łyżki posiekanego kopru
  • opcjonalnie: 2 łyżki pokrojonej czerwonej cebuli oraz 1 ząbek czosnku

Zacznij od wymoczenia śledzi w wodzie lub mleku – przez około 2 godziny, ale możesz zostawić je na dłużej. Pokrój je na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki sosu po prostu wymieszaj, doprawiając solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli chcesz przełamać delikatność sosu cebulą i czosnkiem, to po prostu je wmieszaj – ja nie przepadam za cebulą, więc często z niej rezygnuję.

Tak przygotowany sos wyłóż na pokrojone śledzie (lub wymieszaj jak sałatkę) i odstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj je samodzielnie lub wyłóż na plastry ziemniaków, ugotowanych w lekko osolonej wodzie.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter