Słodki sos z chilli

1

Słodki sos z chilli to idealne maczadełko – do kurczaczków, owoców morza, do pysznych marynat w azjatyckich klimatach… Mogłabym jeść go codziennie, dlatego staram się mieć słoiczek zawsze w kuchni. Co ciekawe – coraz częściej jest to słoiczek z moim własnym sosem, niż tym z supermarketu. Chcecie sprawdzić, jak smakuje?

Słodki sos z chilli

  • 6 papryczek chilli (mogą być także suszone)
  • 95 ml octu ryżowego (lub winnego lub z kombuchy)
  • 8 – 8,5 łyżki cukru białego (czyli 8 takich solidnych)
  • 2 ząbki czosnku (takie większe)
  • 1 solidna łyżeczka tartego imbiru
  • odrobina soli

Zacznij od przygotowania papryczek chilli – przekrój je i usuń nasiona – tu polecam wpis krojenie papryczek chilli. Pokrój papryczki w drobną kostkę, to samo zrób z czosnkiem, następnie wrzuć papryczki, czosnek i imbir do rondelka. Dodaj pozostałe składniki (wlej ocet, wsyp cukier, dopraw solą) i doprowadź do wrzenia – na małym ogniu. Następnie gotuj ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje (powinien być jak syrop).

Jeśli chcesz przechowywać sos, to od razu po gotowaniu wlej go do słoiczków i zakręć. Sos przechowuję w lodówce (choć pewnie dobrze zapasteryzowany mógłby stać w innym chłodnym miejscu – kilka tygodni).

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter