Słodko-ostre szaszłyki z krewetek

0

Słodko-ostre szaszłyki z krewetek to sprawdzony sposób na pyszną przekąskę. W tego typu jedzonku najbardziej lubię to, że mogę karmić nim Drwala – palcami, prosto w jego pyszczek. Jeśli Ty też masz kogoś, kogo chciał(a)byś nakarmić, zrób te krewetki koniecznie ;)

Słodko-ostre szaszłyki z krewetek

  • 500 g  krewetek królewskich (czyli jakieś 15-18 sztuk)
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Na początek namocz patyczki do szaszłyków, niech poleżą w zimnej wodzie ok. godziny. Gdy rozprawisz się z patyczkami, posiekaj chilli i wymieszaj ją z miodem, octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i natką pietruszki. W tak przygotowanej zalewie umieść krewetki (mam nadzieję, że masz je rozmrożone) – pomieszaj wszystko i odstaw do lodówki na ok. pół godziny.

Zamarynowane krewetki nakłuj na patyczki do szaszłyków i grilluj na patelni grillowej (z odrobiną oliwy), w piekarniku lub po prostu na grillu (tradycyjnym lub elektrycznym), po ok. 3 min. z każdej strony. I gotowe! :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter