Smażenie łososia

1

Łosoś pojawia się w mojej kuchni przynajmniej raz w tygodniu. Powód jest bardzo prozaiczny – jest szybki i naprawdę trudno go zepsuć. Na moje szczęście Drwal lubi łososia niemal tak bardzo, jak moje szpilki… no dobra, przesadziłam z tym porównaniem – czerwonych szpilek nie przebije przecież żadna ryba ;)

Smażenie łososia

Jeśli Ty także nie masz nic do łososia, możesz od czasu do czasu wrzucić go na patelnię. Smażenie łososia jest tak samo popularne jak pieczenie go w piekarniku, przewaga smażenia polega moim zdaniem na soczystości ukrytej pod chrupiącą skórką. O czym warto pamiętać przed wrzuceniem ryby na patelnię?

  • Zanim położysz łososia na patelnię, oprósz go delikatnie solą i mniej delikatnie pieprzem. To oczywiście podstawowy zestaw – jeśli zależy Ci na innym smaku, marynuj go dowolnymi przyprawami lub sosami.
  • Łososia nie powinno się zbyt długo obrabiać w wysokiej temperaturze – idealną temperaturą w przypadku łososia jest 60 stopni – gdy mięso osiągnie w środku ten poziom, jest już gotowe do spożycia.
  • Jeśli używasz termometru kuchennego, zdejmij rybę z ognia gdy osiągnie wewnątrz temperaturę 57 – 58 stopni. Łosoś dopieka się po zdjęciu z ognia, więc spokojnie dojdzie do 60 stopni, o których wspominałam.
  • Jeśli smażysz bez termometru, to po prostu ułóż filet skórą do dołu, smaż 3 minuty, obróć i smaż kolejne 2 – 3 minuty, dostosowując ten czas do grubości ryby.
  • Łosoś jest dość tłusty, więc nie przesadzaj z olejem – możesz go smażyć na patelni grillowej, wtedy wyeliminujesz niepotrzebne natłuszczenie.
  • Jeśli smażysz rybę na normalnej, zwykłej patelni, dobrze rozgrzej tłuszcz.
  • Łososia podawaj chwilę po zdjęciu z patelni, najlepiej z kawałkami cytryny lub limonki, by można było skropić rybę sokiem.

Komentarze1 komentarz

  1. Sekret pieczonego łososia – polecam posypać go koperkiem – do piekarnika wkładam naczynie żaroodporne i podgrzewam piekarnik do 220 stopni. Do nagrzanego piekarnika NA GORĄCE naczynie wrzucam łososia skórą do dołu i piekę aż się zetnie – zawsze idealnie wilgotny w środku ;) zero oleju i nie trzeba stać nad patelnią ;) samo pieczenie to w zależności od grubości kawałka 5 do 10 min :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter