Śniadaniowa pizza z jajkiem

2

Znacie to uczucie, gdy w poniedziałkowy poranek robicie razem śniadanie, nakrywacie ładnie do stołu, a potem siedzicie przy stole niespiesznie celebrując posiłek? My też nie ;) Poniedziałkowe poranki (a także wtorkowe, środowe, czwartkowe i piątkowe) są raczej walką ze snem, zaklinaniem budzika i jedzeniem czegoś, co przygotowuje się w maksymalnie siedem minut. W końcu jednak przychodzi weekend i szansa na to wszytko, co umyka nam w tygodniu… na przykład wytrawne, ślicznie podane śniadania ;)

Śniadaniowa pizza z jajkiem to jedno z naszych ostatnich ulubionych odkryć. Robi się ją dość szybko, łatwo podzielić zadania na dwoje, a czas zapiekania można wykorzystać na przytulanki ;) Trzeba pamiętać tylko o jednym: sosie pomidorowym. Najlepiej zrobić go sobie po prostu dzień wcześniej.

Śniadaniowa pizza z jajkiem

Tu znajdziesz przepis na sos pomidorowy – dwa warianty.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 0,75 szkl. ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant (opakowanie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • roztrzepane żółtko do pomalowania brzegów
  • sezam do posypania (możesz pominąć)

Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni. Mąkę umieść w misce lub na stolnicy/blacie, dodaj do niej drożdże, sól, cukier i oliwę, przemieszaj lekko, a następnie wlej ciepłą wodę i szybko zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na 3 części (u nas jedna jest dla mnie, dwie dla Drwala), rozwałkuj, podwiń brzegi i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek posmaruj sosem pomidorowym, brzegi roztrzepanym żółtkiem. Posyp też brzegi sezamem. Przechodzimy do dodatków:

  • plastry bekonu lub szynki
  • 3 jajka
  • ser (parmezan, mozarella… – jaki lubisz)
  • posiekany szczypiorek

Masz już posmarowane sosem spody. Posyp je lekko serem, połóż plastry bekonu lub szynki i wstaw do piekarnika na ok. 10 min. Po tym czasie wyjmij pizze, ostrożnie wbij jajka, posyp całość jeszcze odrobiną sera i zapiekaj kolejne 5-7 min., aż jajko się zetnie.

Przed podaniem posyp pizze szczypiorkiem – i gotowe! :)

 

Komentarze2 komentarze

  1. Masz rację Alicjo, idealna opcja na weekendowe śniadanko :) Jak zrobię to na pewno podeślę zdjęcie ;)
    Nie wiem czy znacie patent na zapiekanki, które smakują jak z budki???? Spawdza się też na pizzy ;)
    Wystarczy zetrzeć pieczarki na grubych oczkach, trochę posolić, odczekać chwilkę i odcisnąć nadmiar wody. Do tego wystarczy zetrzeć ser, można posiekać cebulę (jak sie chce) wymieszać wszystko razem i nakładać na bagietke. Polecam bo smak naprawde super ;)
    Pozdrawiam Was

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter