Lubicie sorbety? Jeśli tak, mam dla Was prostą, truskawkową propozycję – idealną na coraz cieplejsze dni :)
- 750 g truskawek
- ok. 3/4 szklanki cukru
- sok z jednej dużej cytryny
- 2 łyżki wódki (dzięki niej sorbet nie będzie się krystalizował – podobno)
Zacznij oczywiście od umycia i osuszenia truskawek, pozbądź się szypułek. Tak przygotowane truskawki zmiksuj dokładnie z cukrem, sokiem z cytryny i wódką.
Masę przełóż do maszynki do lodów lub pojemnika. Jeśli używasz maszynki do lodów, to po ok. 5 godzinach wyjmij masę z lodówki i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta maszynki. Jeśli nie posiadasz maszynki, to gotową masę przelej do plastikowego, zamykanego pojemnika i wstaw ją do lodówki na ok. 12 godzin – pamiętaj, by co godzinę dokładnie mieszać masę. I gotowe! – sorbet truskawkowy czeka, aż go zjesz ;)