Sos beszamelowy

0

Cieszy mnie niezmiernie, że tak wiele z Was postanowiło zaryzykować z moimi przepisami :D no cóż, ja też ryzykuję nimi niemal każdego dnia, więc nie jesteście same! Tym razem wrzucam przepis absolutnie bazowy, jednak jak to z bazami bywa – potrafią sprawić wiele problemów.

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 – 3 szklanki mleka*
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie: starty żółty ser

Zacznij od przygotowania zasmażki, a więc rozpuść masło w rondelku, zasyp je mąką i energicznie mieszaj (ale tak, żeby zasmażka nie ściemniała). Następnie zestaw rondelek z ognia, wlej mleko i dokładnie połącz z zasmażką, aż powstanie gęsty, gładki sos (ja robię to trzepaczką). Postaw na niewielki ogień i gotuj, przez cały czas mieszając. Pod koniec dopraw sos solą i gałką. Gotuj ok. 10 minut.

A teraz kilka porad:

*Sos beszamelowy jest podstawą wielu zapiekanek, ale podać go także z warzywami lub posmarować nim tosty (przed zapieczeniem). Możesz więc dowolnie podkręcać jego gęstość – zwiększając lub zmniejszając ilość mleka.

Jeśli mimo Twoich starań zauważysz grudki, to zawsze możesz użyć blendera :)

Sos beszamelowy możesz doprawiać ulubionymi ziołami, możesz także wrzucić do niego garść startego żółtego sera – ja stosuję to przy zapiekankach makaronowych.

Sos beszamelowy

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter