Sos myśliwski

0

Jeśli lubisz długie samotne spacery. Jeśli potrafisz zgubić się nie tylko w lesie. Jeśli Twoje sny wypełnia marzenie o intensywnej miłości… – to przy odrobinie szczęścia natrafisz w końcu na swojego Drwala. I właśnie na tę okazję warto przyswoić zasady jego kuchni ;)

Sos mysliwski

By połączyć przyjemne z pożytecznym, lekcję połączymy z gotowaniem sosu myśliwskiego.

  • kilka grzybów (np pieczarek)
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki masła
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/3 szklanki czerwonego wina

Gotowanie w Kuchni Drwala rozpocznij, gdy jego nie ma jeszcze w domu. Weź prysznic, włóż pończochy i krótką, zwykłą sukienkę lub koszulę Twojego Drwala. Bądź seksownie kusząca, ale nie przekombinuj ze strojeniem – w końcu te ciuchy zaraz zostaną porwane ;) Idealnie będzie, jeśli 90% pracy przy przepisie wykonasz póki jesteś sama.

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki, uważając, by nie zająć więcej miejsca niż to konieczne. Powinniście mieć przynajmniej jeden pusty blat – na wszelki wypadek nie nakrywaj też stołu ;) Jeśli mimo starań nie masz wolnego blatu, upewnij się, że nie ma na nim żadnych ostrych rzeczy – nigdy nie wiadomo co Wam strzeli do głowy, a nie chcesz chyba, by Drwal się pokaleczył ;)

Pieczarki, boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj koncentrat, dokładnie wymieszaj. Następnie dosyp mąkę i zrób zasmażkę. Gdy mąka połączy się z cebulą, boczkiem i pieczarkami, zalej całość bulionem warzywnym i mieszając zagotuj (uważaj, by sos się nie przypalił). Na koniec dodaj pokrojonego w kostkę ogórka, przypraw solą, pieprzem, papryką i musztardą. Wlej wino i dokładnie zamieszaj.

Jak wiesz samym sosem się nie najecie ;) Zanim jednak sięgniesz po mięso, pamiętaj, że gotowanie było tylko pretekstem…

Avatar

Napisz komentarz