Spaghetti Carbonara

3

Historia carbonary sięga amerykańskich żołnierzy, którzy pod koniec II Wojny Światowej wkroczyli do Włoch z zestawem: makaron, bekon i jajka w proszku – i podobno zainspirowali tym Włochów. Przypuszczam jednak, że wcale nie chodziło o włoskich szefów kuchni, tylko o jakąś seksowną Włoszkę ;) Żołnierz zainspirował się jej urodą, ona tymi jajkami – i tak powstała klasyczna carbonara;)

Spaghetti carbonara

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 200 g boczku (wędzony lub lekko suszony)
  • 50 g parmezanu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotuj wszystko, czego będziesz potrzebować. A zatem: jajka roztrzep w misce, makaron wstaw, by gotował się zgodnie z instrukcją, a boczek pokrój w kostkę lub paseczki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Dodaj ugotowany, odcedzony (oby nie zimną wodą!) makaron i zdejmij patelnię z ognia. Makaron polej jajkami i dokładnie wymieszaj, by utworzyć gęsty, gładki sos. Posyp parmezanem, oprósz czarnym pieprzem i szybko podaj na stół. Spaghetti Carbonara to idealne danie dla Drwala, prawda? ;)

Komentarze3 komentarze

  1. Czym zastąpić boczuś? Uwielbiam „miencho”, lecz moja ukochana jest bezmięsna. Więc oczywiste jest, że nie zaserwuję mojej Pani mięcha.
    Pieczarki? Oklepane. „Osoś”? No nie wiem.

    Wiem, że cokolwiek zrobię, to i tak ważniejsze będzie, że przygotowałem, niż to, jak się komponuje smakowo. Jednak chcę zrobić jej też kulinarnie dobrze ;-)

    Hilfe! Hilfe!

    Dziękuję z góry za pomysły :-)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter