Stek z pieczarkami wg Drwala

0

Wiem. że podobno lepsze dla mężczyzn są ryby, majonez czy też imbir… ale wybaczcie, jak Drwal ma żyć bez prawdziwego wołowego steka? A słyszeliście o steku sojowym?… To trochę tak, jakby Drwal nagle postanowił nosić rurki i kuse marynarki… Wybaczcie, to zły kierunek ;)

Stek z pieczarkami wg Drwala

Przechodząc do rzeczy, stek musi być krwisty (zwłaszcza stek z pieczarkami). Dużo żelaza (pomaga, gdy szybko chcesz wyrównać oddech po sprincie), dużo energii (jeżeli chcesz zostać ultramaratończykiem) i najważniejsze… ten smak i możliwość powolnego przeżuwania, kontemplując urodę Twojej dziewczyny siedzącej naprzeciw i zajadającej jakieś zielsko… – uwierz mi, ona bardzo chce tego steka… spróbować i bardzo dokładnie przeżuć, wyssać i poprosić o jeszcze… Tyle, że musisz zmusić ją do tego, by przestała udawać wegetariankę ;)

Czego potrzebujesz, by odżywiać się jak Drwal?

  • 4 szt. (duże 4 sztuki ;) steka wołowego
  • 500 g pieczarek
  • 500 g ziemniaków lub frytek
  • 1 czerwona cebula
  • pieprz – dużo – jeżeli lubisz pikantnie ;)
  • suszony tymianek oraz słodka papryka do smaku
  • olej do smażenia

Steki lekko skrop olejem i natrzyj mieszanką pieprzu, papryki i tymianku. Sugeruję dużo pieprzu – zwłaszcza jeżeli zamierzasz przygotować krwistą wersję (zdecydowanie polecam). Odstaw tak przygotowane steki na 3-4 godziny do lodówki, ale na 30 min przed smażeniem wyjmij je z lodówki. W miedzyczasie przygotuj ziemniaki – możesz je obrać siekierką w kosteczkę lub użyć kozika – więcej zostaje w garnku. Podgotuj je w osolonej wodzie tak ok. 10 min. Pokrój je na kosteczki lub talarki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzucić ziemniaki i pokrojoną w talarki cebulę. Smaż na dużym ogniu do 10 minut, aż ziemniaki przyrumienią się, a cebula się zeszkli. Zdejmij z patelni ziemniaki i na to co zostanie połóż steki. Zależnie od grubości smaż je od minuty do 5 minut łącznie (wtedy będzie krwisty), obsmażając z każdej strony – i zdejmij z patelni. Odstaw je na kilkanaście min, staraj się nie naruszyć skórki… niech stek odparuje i lekko ostygnie.

Do tego, co zostanie na patelni dodaj trochę oleju (tylko ostrożnie, bo może być gorąco) i w sosie po warzywach i stekach przyduś pokrojone w plasterki pieczarki – na dużym ogniu przez ok. 5 minut, aż się przyrumienią. Na koniec wg upodobań możesz położyć wszystko na patelni i podsmażyć (żeby było ciepłe) lub położyć od razu na talerzu. Krwisty stek sugeruję podawać na ostro, im bardziej wysmażony, tym mniej ostry… ale oczywiście każdy Drwal ma własne metody na stek z pieczarkami.

Smacznego i dużo energii… pomyśl też jak spalisz nadmiar kcal ;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter