Stek z tuńczyka

1

Każdy facet powinien jeść maksymalnie dużo ryb i mało czerwonego mięsa – tak mówią dietetycy. Co zrobić, jeżeli ktoś uwielbia steki i krwiste dnia? Może zrobić sobie stek z tuńczyka… wiem – to nie to samo, ale pożuć można równie przyjemnie. ;)


Składniki:

  • 2 steki z tuńczyka (około 200g każdy)
  • 50g oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki octu balsamicznego
  • pół cytryny
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • suszony rozmaryn, pieprz i sól

Stek z tuńczyka

Zaczniemy od przygotowania przyprawy. W tym celu mieszamy oliwę z 2-3 szczyptami rozmarynu, ocetem balsamicznym, solą (2-3 szczypty) oraz zmielonym pieprzem. Steki smarujemy z obu stron i zostawiamy na jakieś 20-30 min.

Tak przygotowane steki smażymy na bardzo rozgrzanej grillowej patelni. Smażyć możemy na ich własnym tłuszczu, ale możemy dodać trochę też oliwy – i tak po około 1-2 min na każdej stronie.

Przed podaniem skrapiamy cytryną lub kładziemy na stek cytrynę pokrojoną na plasterki.

Smacznego… rybiego steka. Oczywiście skoro jest to stek to nie musicie jeść go z białym winem ;)

Komentarze1 komentarz

  1. Tylko skad do diabla wziac u nas świeży stek z tunczyka?!?!
    Zdarzylo mi sie jesc takowe w krajach srudziemno morskich i zadne slowa nie opisza jaka to rozkosz podniebienia, stek z tunczyka dobrze zrobiony to nie jedzenie… to stan umyslu ;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter