Sushi z łososiem

1

Lubicie sushi? Ja szczerze mówiąc tak średnio – bo niby lubię, ale nie wszystkie rodzaje, nie zawsze, nie wszędzie i nie z każdym;) Proponuję Wam jednak zabawę w samodzielne zwijanie sushi – bo uwodzenie smakiem jest zawsze dobrą opcją na wieczór ;)

Sushi z łososiem

Proponowane niżej składniki potraktujcie jak inspirację – możecie dowolnie modyfikować ilość i rodzaj składników – a także stopień trudności. Jeśli nigdy nie robiliście sushi, sugeruję zacząć od czegoś banalnego, np nigiri – na moim zdjęciu leżą po lewej (łosoś ułożony na ryżu).

  • 100 g łososia (ja używam wędzonego w plastrach)
  • 200 g krótkoziarnistego ryżu (szukaj ryżu do sushi)
  • 2 łyżki wasabi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • polecam także: awokado i wstążki nori
    Składniki do przygotowania ryżu:
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Następnie wymieszaj w garnku ocet ryżowy, cukier i szczyptę soli – i podgrzewaj, aż składniki się połączą – ale nie gotuj! Ugotowany ryż polej przygotowanym sosem, wymieszaj, przykryj i odstaw do ostygnięcia.

Teraz najprzyjemniejsza część zabawy :) Ostudzony ryż formuj ręką w niewielkie wałki. Posmaruj je niewielką ilością wasabi i na każdym wałku ułóż plaster łososia (ok. 2 x 5 cm, tak mniej więcej). Jeśli chcesz, możesz położyć na to słupek awokado i przewiązać zamoczoną w wodzie wstążką nori – ale nie jest to konieczne.

Domowe sushi z łososiem to oczywiście zaledwie prolog do zabaw z sushi. Następnym razem pokażemy Wam coś trudniejszego ;)

 

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter