Suszone pomidory

0

Suszone pomidory są składnikiem wielu potraw – od włoskich zapiekanek, po proste sałatki czy kanapki. Wiesz, jak zrobić je samodzielnie?

Suszone pomidory

  • 2 kg podłużnych, dojrzałych pomidorów
  • 1 szklanka oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
  • 1 papryczka chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek, bazylia i oregano (po kilka gałązek)
  • sól

Pomidory umyj, przekrój wzdłuż na połówki i usuń z nich gniazda nasienne – za pomocą łyżeczki. Osusz je na pergaminie i ułóż na blaszce, skórką do dołu. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 50 – 60 stopni, z funkcją termoobiegu. W oryginalnym przepisie pomidory suszy się na słońcu przez 4 dni, ale nie wiem, czy w naszym klimacie taki numer przejdzie ;) Wracając do piekarnika: susz pomidory około 16 godzin, możesz robić przerwy, do momentu, aż skórka się pomarszczy (na pewno się zorientujesz).

Przygotuj słoiczki: wrzuć do nich pokrojony na plasterki czosnek, kawałeczki papryczki chilli (bez gniazd nasiennych) oraz listki świeżych ziół. Dołóż ciepłe pomidory, ale nie wpychaj ich na siłę – niech mają trochę luzu.

Olej podgrzej, ale nie gotuj (!) i ciepłym zalej słoiczki. Zakręć słoiczki, pokręć nimi trochę, by olej dostał się wszędzie i odstaw do góry dnem. Domowe suszone pomidory możesz przechowywać spokojnie przez kilka miesięcy – w piwnicy, lodówce lub innym chłodnym miejscu.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter