Szarlotka z kratką

3

Taką szarlotkę pamiętam jeszcze z dzieciństwa – bo jak się domyślacie nawet tak perwersyjne osóbki jak my, mają jakieś dzieciństwo w tle ;) Szarlotka z kratką jest krucha, pięknie pachnie cynamonem i jest idealna na jesienne podjadanie. Zaczynamy!

Szarlotka z kratką

  • 250 g mąki
  • 170 g miękkiego masła
  • 40-45 g białego cukru (0,25 szkl.)
  • 1 jajko
  • ok. 1,25  jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 90 g brązowego cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Najpierw zagnieć ciasto, czyli połącz mąkę, masło, biały cukier i jajko. Zawiń ciasto w folię lub przykryj ściereczką i odstaw do lodówki na około 30 minut.

Przygotuj jabłka: umyj je, obierz, zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Następnie weź patelnię, rozpuść na niej brązowy cukier i cynamon – i podsmaż jabłka na złoty kolor. Czyli jakieś 15 minut.

Wyjmij ciasto z lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną formę (u mnie forma do tarty o średnicy 25 cm). Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem, posyp bułką tartą i wyłóż podsmażone jabłka. Ciasto, które Ci zostało, rozwałkuj, potnij w paski i ułóż z nich kratkę. Gotową szarlotkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez 35-40 min.

Podane proporcje są na formę o średnicy ok. 25 cm.

Komentarze3 komentarze

  1. Alicja

    Kaj, biały cukier do ciasta, brązowy do jabłek (poprawię to w przepisie, aby było bardziej czytelne).
    Piekłam w formie okrągłej o średnicy 25 cm. Gdy piekę w 28 cm, zwiększam wszystko o 1/5 – czyli 300 g mąki, 200 g masła, ok. 1,5 kg jabłek itd. 1 zostaje jedno ;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter