Szpinakowe pesto

0

Choć oboje z Drwalem staramy się dbać o kondycję – trenując namiętnie we dnie i w nocy – to trzymanie zdrowej diety nigdy nie było naszą mocną stroną ;) Mogę powiedzieć nawet, że rozpieszczamy swoje brzuszki zawsze, gdy tylko najdzie nas na to ochota. Po pewnym czasie podjadania czekoladek nachodzi nas jednak refleksja: a może by tak dla odmiany zjeść dziś coś zdrowego? I właśnie w takie dni podejmujemy eksperymenty podobne do tego poniżej.

Szpinakowe pesto

Przed wami szpinakowe pesto, idealne na zdrową kanapkę. Pamiętajcie, że jeśli wam nie posmakuje, zawsze można je zagryźć jakąś małą czekoladką ;)

  • solidna garść liści szpinaku baby
  • 3 łyżki oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)
  • 3 łyżki orzeszków piniowych, obranych nasion słonecznika lub „trochę tego i trochę tego”
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu

Wykonanie pesto jest bardzo proste – do misy blendera wrzuć szpinak i ziarna lub orzeszki, dokładnie zblenduj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i parmezan – jeszcze raz zblenduj całość na jednolitą masę.

Podawaj z dowolnym pieczywem i lampką wina ;)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter