Sztuka połykania – Ostrygi

0

Pojawia się kelner z pierwszym daniem. Jak ja mam teraz jeść? O święty Barnabo, zamówił ostrygi na lodzie.
– Mam nadzieję, że lubisz ostrygi – mówi miękko Christian.
– Nigdy ich nie jadłam. – Nigdy.
– Naprawdę? Cóż. – Sięga po jedną. – Musisz tylko przechylić i przełknąć. Myślę, że sobie poradzisz. – Wpatruje się we mnie i wiem, do czego nawiązuje. Robię się szkarłatna na twarzy. Uśmiecha się szeroko, wyciska na swoją ostrygę nieco cytryny, a potem podnosi ją do ust.
– Mhm, pyszna. Smakuje morzem. – Uśmiecha się. – Śmiało – zachęca.
E. L. James, 50 twarzy Greya

Usiądź wygodnie i pomyśl o czymś przyjemnym… nauczę Cię jeść ostrygi.

Sztuka polykania ostrygi

Najważniejsze to wybrać właściwą… muszelkę. Jeśli najlepsze muszle same trafiają pod Twój język, możesz spokojnie pominąć ten akapit. Jeśli jednak bawisz się w selekcjonera… wybieraj te tajemnicze, szczelnie zamknięte, rozbudzające Twoją wyobraźnię. Delikatnym muśnięciem sprawdź, czy muszelka jest wypukła z jednej strony – te podobno są najlepsze do zgłębiania ich smaku. Choć ma rozpalić Twe zmysły, obłóż ją obficie lodem, aż będzie wilgotna i lepka. Nie pozwól, by wyschła do sucha… ;)

Otwórz wino i zacznij degustację. Delikatnie sięgnij po muszlę – i zmuś ją do otwarcia. Brutalnie i stanowczo, krótkim nożem i ostrymi pchnięciami… Raz, dwa, trzy… wbijaj się coraz głębiej i poruszaj palcami w obie strony… zacznij od spiczastego końca muszelki, a potem dalej i dalej… W końcu ulegnie – więc gdy ją otworzysz, czubkiem języka sprawdź, jaki ma smak… Możesz ją doprawić pieprzem lub cytryną lub po prostu wyssać, zupełnie sauté… Powinna pachnieć morzem, spełnieniem, rozkoszą… Możesz ją polizać, by przedłużyć jej słodką torturę… Możesz łapczywie wyssać i od razu połknąć zawartość… Możesz wszystko co tylko podpowie Ci wyobraźnia… Więc?… Która muszelka poczuje dziś Twój język…? ;)

Ps. To naprawdę jest tekst o jedzeniu. Niczym więcej ;)

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter