Szybka zupa warzywna z łososiem

0

Wiosną nachodzą nas dziwne myśli. Spoglądamy na rowery i buty biegowe, kanapeczki z McDonalda zamieniamy na porządne śniadania i… częściej niż zwykle mamy ochotę na zupy. Wiecie dobrze, że nie gotujemy ich u siebie zbyt często (w końcu od czego są sprawdzone miejsca na naszym codziennym szlaku dom-praca), ale dla niektórych zup nawet my potrafimy udać się do kuchni. Jedną z nich jest szybka zupa warzywna z łososiem, która po pierwsze jest lekka i pyszna, po drugie nie wymaga specjalnych umiejętności ani przygotowań, a po trzecie – robi się ją może z 20 minut. Spróbujecie? ;)

Szybka zupa warzywna z łososiem

  • filet łososia (400 – 500 g) lub łosoś w plastrach
  • groszek (świeży albo mrożony, ok. pół szklanki)
  • 2 marchewki i 1 pietruszka  (albo po prostu pęczek młodej włoszczyzny; u nas jest to młoda włoszczyzna z młodą cebulą dymką, która się najwidoczniej zaplątała)
  • 3 młode ziemniaki
  • koperek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • litr wody
  • opcjonalnie: 3-4 łyżki słodkiej śmietany

Wykonanie jest banalne. Przygotuj wszystkie warzywa – umyj je, obierz i pokrój w kostkę lub słupki, tak jak lubisz. Zalej je wodą (mówimy o ziemniakach, włoszczyźnie, groszku – koper zostaw w spokoju), dopraw solą, pieprzem, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i listkiem laurowym –  i gotuj przez kwadrans na niewielkim ogniu.

Po tym czasie dodaj pokrojonego w kawałki łososia – i całość gotuj przez kolejne 10 – 15 minut, aż mięso łososia ładnie się zetnie. Zestaw zupę z ognia, dopraw jeśli potrzebujesz i jeśli lubisz zupy zabielane, to dodaj śmietanę. Na koniec posyp całość świeżym koprem – i gotowe :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter