Szybkie ciasto z jagodami

2

Maślane ciasto, które mam dla was tym razem, jest idealnym pretekstem, by zaprosić do kuchni jagody. Robi się je tak łatwo jak muffiny, a dobrze wiecie, że muffiny to moja specjalność. Wystarczy trochę jagód, podstawowe składniki z lodówki i odrobina chęci, a ciasto w zasadzie piecze się samo ;)

ciasto: 

  • 200 g jagód
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 szkl. maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru (taka nawet niepełna)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto przygotuj dokładnie tak, jak muffinki: mokre składniki wymieszaj razem (maślanka, olej, jajka, ekstrakt z wanilii), suche razem (mąka, cukier puder, proszek do pieczenia). Następnie połącz jedne z drugimi, wymieszaj wszystko łyżką i wyłóż na wyłożoną pergaminem blachę (21,5 x 25 cm).

Ciasto posyp jagodami.

kruszonka:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 0,6 szkl. cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/ cukier waniliowy

Mąkę i cukier puder wymieszaj w misce. Masło rozpuść w rondelku. Następnie wlej masło do miski z mąką, dodaj ekstrakt z wanilii i z całości palcami zagnieć kruszonkę. Tak przygotowaną kruszonką posyp jagody (te leżące na cieście:)

Ciasto z jagodami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 33-35 min. I gotowe :)

Szybkie ciasto z jagodami

Komentarze2 komentarze

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter