Szybkie rogaliki jagodowo-czekoladowe

1

Uwielbiam wszystko, co jest pyszne, szybkie i nie da się tego zepsuć. Właśnie do tej kategorii trafiły ostatnio szybkie rogaliki jagodowo-czekoladowe, które robię z gotowego ciasta francuskiego, gdy mamy u siebie niezapowiedzianych gości. Ciasto francuskie chyba zawsze mam w lodówce, a czas zorganizowania jagód i przygotowania farszu jest na tyle krótki, że wyrabiam się zanim goście zdążą zaparkować, przejść przez osiedle i trafić pod moje drzwi ;)

Szybkie rogaliki jagodowo-czekoladowe

  • arkusz ciasta francuskiego
  • 240 g czekolady (używam gorzkiej, ale możesz połączyć ją z mleczną)
  • 120 – 150 g jagód świeżych lub mrożonych
  • opcjonalnie: łyżeczka lub dwie cukru (zależy jakiej czekolady używasz)
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania rogalików

Jeśli chcesz, aby ciasto nie wyrosło Ci za bardzo w piekarniku, a rogaliki nie były zbyt puchate, to wyjmij ciasto z opakowania, rozwałkuj je i następnie ponownie schłodź w lodówce. Dopiero potem wyjmij je i pokrój na trójkąty (możesz rozwałkować na koło i kroić jak pizzę lub pokroić najpierw w kwadraty, a dopiero potem te kwadraty na pół).

Mrożone jagody umieść w rondelku i odparuj z nich nadmiar wody (mieszaj, by się nie przypaliły). Świeże jagody po prostu dokładnie umyj i osusz. Czekoladę rozpuść na parze, następnie dodaj do niej jagody i ewentualnie cukier – całość dokładnie wymieszaj.

Przygotowany farsz rozłóż na trójkątach, następnie zroluj je i uformuj rogaliki. Gotowe rogaliki ułóż na wyłożoną pergaminem blachę i pomaluj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 20-25 min. w temp. 190 stopni, aż będą ładnie zrumienione.

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter