Tagliatelle z kremowym sosem pieczarkowym

8

Raz na jakiś czas mamy ochotę zaszaleć, a więc wybrać w restauracji coś, czego zwykle nie jemy. Zamawiamy podekscytowani, przez pierwsze kilka minut smakujemy wszystko z odpowiednim entuzjazmem… a potem i tak dochodzimy do wniosku: ej, ale to wcale nie było dobre! mogliśmy jednak wziąć makaron ;))

Z tego właśnie powodu pokażę wam coś absolutnie banalnego, co uwielbiamy oboje – tagliatelle z kremowym sosem pieczarkowym. Kilka składników, kilkanaście minut pracy – i można się zajadać.

Tagliatelle z kremowym sosem pieczarkowym

  • 200 g makaronu tagliatelle (ale może być też każdy inny)
  • 250 g pieczarek
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 niewielka cebula (czasem daję po prostu pół)
  • ząbek czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • olej lub oliwa z oliwek (ja wolę oliwę z oliwek)
  • opcjonalnie: natka pietruszki do podania

Zacznij od ugotowania makaronu – al dente, z odrobiną soli i oliwy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelnię wlej oliwę, rozgrzej ją i zrumień pokrojoną w kostkę cebulę oraz plasterki czosnku. Dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki i podsmaż na małym ogniu, aż odparujesz wodę z pieczarek. Dolej śmietanę i podgotuj chwilę, aż otrzymasz kremowy sos. Dopraw niewielką ilością soli.

Podawaj od razu, posypując świeżo mielonym pieprzem. Możesz posypać całość natką pietruszki.

 

Avatar

Komentarze8 komentarzy

  1. Avatar

    Mam taki swój zwyczaj – smażę na patelni bez oleju (tak bardzo pozostałości po diecie…) i myślisz, żę udałoby mi się to wszystko zrobić bez smażenia na oleju/oliwie?
    Wydaje mi się, że nie będzie z tym problemów… Zapewne spróbuję i dam znać! ;)

    • Avatar
      Alicja

      Wiktorio – rozumiem ideę, bo sama nie smażę niczego co smażone być nie musi. Mimo wszystko miejmy jakiś zdrowy rozsądek ;)) Tłoczona na zimno oliwa z oliwek, użyta w ilości minimalnej, bardziej nam w życiu pomoże niż zaszkodzi. Jeśli chodzi o dietetyczność, to tutaj bardziej broi śmietana, niż ta łyżka oliwy :) Szczerze polecam użycie choć kropli oliwy, bo inaczej nie zeszklisz cebuli – „smażona” na sucho zrobi się po prostu gorzka. A jeśli chodzi o dietę – pamiętaj, że każdą zbędną kalorię można świetnie spalić w sypialni! :)

      • Avatar

        No masz rację :X Już mi to po prostu tak siedzi w głowie, że nie mogę przestać XD
        Dziękuję <3 Dam znać jak smakowało!

Napisz komentarz