Tagliatelle z pulpecikami w sosie pomidorowym

0

Lubicie pulpeciki? Ja lubię, jeśli ktoś mi je zrobi. Nie jemy ich zatem zbyt często, ale gdy już jemy, to smakują wybornie ;) Zanim zdradzę tajemną recepturę na pyszne tagliatelle z pulpecikami w sosie pomidorowym, mam jedną uwagę co do mięsa: nie musisz używać czystej wołowiny. Równie dobrze możesz zastąpić ją mięsem wieprzowo-wołowym, wieprzowym, mięsem z indyka albo cielęciną. A teraz zaczynajmy!

Tagliatelle z pulpecikami w sosie pomidorowym

Składniki na 2 spore porcje:

  • 150 g tagliatelle
  • 250 g mięsa np. wołowego
  • 250 ml dobrego przecieru pomidorowego (chodzi mi o taki w butelce, czyli passatę)
  • 1 mała cebula (połowę daj do mięsa, połowę zostaw do sosu)
  • 1 małe jajko
  • 1 mała bułka namoczona wcześniej mleku i odciśnięta
  • kilka listków natki pietruszki
  • szczypta soli, pieprzu
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki bazylii
  • oraz: mąka i oliwa do smażenia
  • twardy ser do podania (parmezan, grana padano itp)

Mięso połącz z pietruszką i połową cebuli. Jeśli mięso jest mielone, to dodaj do niego posiekaną resztę; jeśli nie jest – zmiel wszystko razem. Następnie połącz mięso z jajkiem i bułką, dopraw szczyptą soli i pieprzu – i wyrabiaj ręką. Tak przygotowane formuj mokrymi dłoniami w kuleczki (nie za duże, średnica ok. 3 cm).

Mięsne kuleczki obtocz w mące i smaż na rozgrzanej oliwie, aż będą porządnie zrumienione. Staraj się robić to równomiernie, obracając kuleczki z różnych stron.

[Pamiętaj o tym, by w międzyczasie ugotować makaron, to jest mniej więcej ten moment]

Gdy kulki będą już w ostatniej fazie smażenia, odsuń je na bok patelni i dorzuć pozostałą, posiekaną cebulę. Gdy zmięknie, wlej passatę, dopraw cukrem, bazylią, szczyptą soli i pieprzem, zamieszaj dokładnie i duś pod przykryciem ok. 6-7 min. Gotowe będzie wtedy, gdy sos zrobi się gęsty :)

Pulpeciki podawaj na tagliatelle, posypując płatkami sera. I gotowe! :)

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter