Tarta z budyniem i czereśniami

1

Uwielbiam czereśnie. Gdy byłam mała wspinałam się po nie prosto na drzewo, a moja biedna mama regularnie przeżywała przez to zatrzymanie akcji serca :) Teraz wprawdzie mam bardziej cywilizowane metody pozyskiwania owoców, ale tęsknota za zdartymi kolanami rozbudza we mnie tamtą małą dzikuskę Jane*… Kto wie, może znowu ulegnę podszeptom ;)

Tymczasem nie przedłużając sentymentalnych wypraw w kraj lat dziecinnych, dam wam coś, co podbije wasze serca i żołądki. Przed wami tarta z budyniem i czereśniami! 

Tarta z budyniem i czereśniami

Kruchy spód:

[Wszystkie proporcje są na formę o średnicy 24 cm]

  • 200 g mąki pszennej (190 g do pieczenia i reszta to oprószenia formy)
  • 100 g masła, zimnego (oraz masło do natłuszczenia formy)
  • 3,5 łyżki cukru pudru (45 g)
  • 1 żółtko
  • 1 porządna łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Przesianą mąkę posiekaj z zimnym masłem tak, by otrzymać kruszonkę. Następnie dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto (tak samo, jak każde kruche). Gdy mimo starań kruszonka nie zechce się scalić, dodaj jeszcze odrobinę śmietany – lub wrzuć wszystko do malaksera :) Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny. Jeśli masz czas, to zostaw je tam na godzinę.

Po tym czasie wyjmij ciasto  lodówki, rozwałkuj na ok 3 mm i wylep nim natłuszczoną oraz posypaną mąką formę. Wstaw je znowu do lodówki (20 – 30 min), wyjmij, oprósz znowu mąką, a następnie połóż na nie papier do pieczenia i wrzuć na to coś o obciążenia ciasta – na przykład fasolę albo ryż. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 min. Po tym czasie wyjmij ciasto, wyrzuć fasolę oraz papier, wstaw formę do piekarnika i piecz przez kolejne 7-10 min, aż ciasto będzie pięknie zrumienione.

Dobra wiadomość jest taka, że najgorsze już za nami ;) Teraz czas na krem:

  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 1/3 szkl. cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki olejku z wanilii

Mleko wlej do rondelka i zagotuj razem z olejkiem waniliowym (lub ziarnkami z laski wanilii). Gdy tylko mleko się zagotuje, zdejmij je z palnika.

W międzyczasie cukier utrzyj z żółtkami na jasną masę, możesz to zrobić mikserem. Dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną i ponownie utrzyj na gładką masę. Na koniec dodaj ok. 100 ml zagotowanego mleka – i ostatni raz zmiksuj.

Zmiksowaną masę wlej do rondelka z mlekiem, całość wstaw na niewielki ogień i zagotuj, cały czas mieszając. Gdy budyń zacznie się gotować, odczekaj jeszcze minutę lub dwie, przez cały czas mieszając, a potem odstaw budyń na bok, do przestygnięcia. Jeśli przykryjesz rondelek folię i ona nie będzie dotykała budyniu, to nie będziesz mieć kożucha :)

Zabieramy się do składania tarty! Przygotuj zatem:

  • 300 – 350 g odpestkowanych czereśni
  • solidną garść pistacji
  • opcjonalnie: kilka łyżek dowolnego czerwonego dżemu

Ostudzony spód posmaruj dżemem (tarta będzie wtedy lepsza), następnie wyłóż budyń (zostaw kilka łyżek) i powtykaj w niego czereśnie. Resztki budyniu wyłóż na wierzch czereśni, a całość posyp posiekanymi pistacjami – i gotowe! Odstaw tartę do schłodzenia do lodówki, a potem ciesz się jej boskim smakiem :)

* Jane od Tarzana, oczywiście ;)

Komentarze1 komentarz

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter