Tarta ze śliwkami

0

Odkąd mamy tego bloga nasze kulinarne życie wskoczyło na wyższy poziom – objawia się to między innymi tym, że zamiast zjadać śliwki od razu po przyniesieniu do domu, rozważam opcję upieczenia jakiegoś ciasta ;) Dokładnie tak, jak radziliście mi na instagramie. Tym razem – rustykalna tarta, która zawsze wychodzi!

Tarta ze śliwkami

  • 1,25 szkl. mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Mąkę wymieszaj z cukrem i szczyptą soli, dodaj posiekane masło i zagnieć. Stopniowo dodawaj wodę – na początek dwie łyżki, potem ostatnią. Wyrabiasz po prostu standardowe kruche ciasto, które trzeba uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

  • 500 g śliwek
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki cukru białego (możesz dać 6 łyżek białego lub 6 brązowego)
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • garść płatków migdałowych (po prostu miałam zaczęte opakowanie:)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (możesz pominąć)
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • cukier puder do oprószenia

Śliwki umyj, osusz, usuń z nich pestki. Tak przygotowane wymieszaj z 4 łyżkami brązowego cukru oraz cynamonem. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszaj z mąką.

Schłodzone ciasto rozwałkuj tak, by otrzymać koło o średnicy ok. 32-33 cm.  Połóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posyp mieszanką cukru i mąki w taki sposób, by zostawić naokoło wolny brzeg (ok. 5 cm). Na tak przygotowany spód wyłóż śliwki, polej je roztopionym masłem i zawiń boki ciasta do środka. Nie staraj się robić tego równiutko – ma być niedokładnie ;)

Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 45 min. w temp 190 stopni (śliwki powinny być miękkie).

Gdy wyjmiesz ciasto z piekarnika polej je podgrzanym w rondelku dżemem i oprósz podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Choć gorąca tarta wydaje się obłędna, to lepiej zostaw ją do ostygnięcia ;) Przed podaniem możesz oprószyć ją cukrem pudrem, choć nie jest to konieczne.

 

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter