Tarta ze szparagami

0

Zaczynamy sezon na szparagi! Na początek coś, co idealnie nadaje się do akcji „przez żołądek do serca”, bo… ani żaden Drwal, ani żadna Pani z pewnością nie odmówi pysznej, szparagowej tarcie ;)

Tarta ze szparagami

Kruche ciasto na spód (jeśli wolisz, możesz z powodzeniem zastąpić je gotowym ciastem francuskim)

  • 170 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 łyżka letniej wody
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Wszystkie składniki po prostu zagnieć (w razie potrzeby możesz dolać jeszcze odrobinę wody), a potem wstaw do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, wyklej nim formę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuj równomiernie widelcem. Jeśli chcesz, możesz ozdobić boki (np widelcem lub końcówkami do ciasta).

Wyklejoną ciastem formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 25 minut, aż ciasto się zarumieni.

Farsz:

  • 8-10 zielonych szparagów
  • 100 g sera feta
  • 2 jajka
  • 5 łyżek gęstej śmietany lub gęstego jogurtu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli i cukru do ugotowania szparagów

Szparagi – z odciętymi końcówkami – umyj i gotuj przez ok. 4-5 minut tak, by główki nie były zanurzone w wodzie. Jajka połącz ze śmietaną lub jogurtem, dopraw masę gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem.

Na podpieczone wcześniej ciasto wylej masę jajeczno-maślaną, pokrusz połowę sera feta, następnie poukładaj szparagi i oprósz całość pozostałym serem. Wstaw ponownie do piekarnika (190 stopni) na kolejne 20 minut, aż farsz się zetnie i nabierze złocistego koloru.

Gotowa tarta ze szparagami smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter