Tartaletki dyniowe z bezą

2

Lubicie bezy? Ja mam z nimi lekki problem, bo jem je przede wszystkim… oczami :) Są w końcu takie piękne, prawda? Tartaletki dyniowe z bezą są świetnym pomysłem na wyjątkowy deser – śliczne, kremowe, zaskakujące połączeniem smaków. Idealne, gdy chcesz zrobić komuś przyjemność ;)

Tartaletki dyniowe z bezą

Spód czekoladowy:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g zimnego masła (pokrojone w kostkę)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połącz i szybko zagnieć na jednolite ciasto. Owiń je w folię spożywczą i odstaw na około godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij je, podziel na 6 części, wyklej nim natłuszczone formy do tartaletek lub babeczek (tylko tych większych). Gdy wyłożysz foremki ciastem, ponakłuwaj je widelcem, zabezpiecz folią i wsyp fasolę (do obciążenia). Piecz 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

*Możesz oczywiście zrobić zamiast tego jedną dużą tartę (średnica 21-23 cm). W każdym razie – lepiej piec w czymś, co ma wyższe boki – dlatego wybieram formy do babeczek :)

  • 360 g purée, czyli zblendowanej pieczonej dyni
  • 120 g drobnego cukru
  • 140 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki po prostu zmiksuj na jednolitą masę i wyłóż ją na podpieczone czekoladowe spody. Jeśli pieczesz w formie do tarty i brzegi są za niskie, to zabezpiecz dyniową masę folią aluminiową. Piecz ok. 60 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

  • 3 białka
  • 100 g drobnego cukru

Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po jednej łyżce cukru – i ubijaj tak, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Tak przygotowaną masę wyłóż na przestudzone tartaletki i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut (180 st.) I gotowe :)

Komentarze2 komentarze

Napisz komentarz

Zapisz się na nasz gorący Newsletter

Otrzymasz od nas:

Wystarczy, że zostawisz swoje imię i adres email... Zapraszamy!

Zapisz się na Newsletter